Een stal met 100 parelhoenders en meer…

Op de GIOF-campus is een stal met 100 guineafowls (parelhoenders), een boomkwekerij en een grote omheinde groentetuin. Volgend jaar komen daar ook varkens en konijnen bij. Daar worden praktijklessen gegeven. Vooral de guineafowls hebben veel perspectief. Peter heeft een kleine broedmachine gekocht. Daarin worden guineafowl-eieren van dorpelingen uitgebroed. De eerste, zeer kwetsbare, 8 acht weken worden de kuikens op GIOF door de studenten verzorgd.

Daarna gaan ze terug naar de boeren en boerinnen die ze verder verzorgen totdat ze zwaar genoeg zijn om geslacht te worden. Ze leveren dan ca. GH¢ 20,- op (€ 5.-). Tegen kerstfeest en andere feesten wordt dat wel GH¢ 30,-. Dat geeft mensen een behoorlijk inkomen. Het vlees is erg geliefd bij feesten, maar ook om bezoekers van een goed maal te voorzien. De productie van guineafowls sluit dus goed aan bij lokale tradities. Omdat de regenafhankelijke landbouw steeds onzekerder wordt vanwege het opwarmende klimaat kan de guineafowl-productie een oplossing worden om toch verzekerd te zijn van voldoende voedsel!

De kracht van compost

Op bezoek bij Lukia Akurugu, een Noord-Ghanese vrouw die samen met vier kinderen en haar moeder het huishouden runt. Een z.g. “female headed household”, zoals er zoveel zijn in Afrika. Een vriendin van Lukia draait blonde extensies in haar zwarte haar, want morgen wil ze er mooi uitzien.

De kracht van compost - Lukia Akurugu

Ze vertelt verlegen hoe zij haar “farm” bewerkt, over compost, over de groep waar ze lid van is en over de akkers waar ze van alles op verbouwt. Alle arbeid gaat in groepsverband, de ene dag maken ze compost bij haar, morgen bij Mariama en overmorgen bij Asibi.

Ook hebben ze gezamenlijk een ezel met een kar; daarmee vervoeren ze compost naar de akkers. Elke keer als de groep bij elkaar komt, betalen ze 1 cedi contributie.

Zo bouwen ze een kapitaal op waar ze later gebruik van kunnen maken.

Al zes jaar doet ze dit en als het regelmatig regent, zijn de opbrengsten voldoende om haar gezin te voeden, sterker nog: ze kan haar kinderen naar school laten gaan met een pen en een schrift!

Published On: december 11, 2014Categories: Landbouw, Lopende projecten, Onderwijs

Laatste nieuws

EOF is een CBF Erkend Goed Doel en door de belastingdienst aangemerkt als ANBI

EOF is een CBF Erkend Goed Doel en door de belastingdienst aangemerkt als ANBI