Februari 2020 Beroepsopleidingen Mode & Design en Catering

Evelyn Dibaar, directeur bij House of Liberation For Empowerment (HOLIFE) werkt al zestien jaar voor en samen met kwetsbare vrouwen en kinderen. Vooral meisjes die de school niet kunnen afmaken vanwege armoede of moeilijkheden met het formele onderwijs. HOLIFE probeert hen te helpen door hun sociale en economische situatie te verbeteren en te versterken door middel van beroepsopleidingen.

Door middel van trainingen leren ze hoe ze zaken kunnen doen en hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.
De organisatie heeft programma’s voor belangenbehartiging, om vrouwen zelfstandiger te maken voor voor bijvoorbeeld een leidinggevende functie. Er worden trainingen gegeven voor weven, catering, mode, bedrijfsbeheer en hoe een eenvoudige boekhouding op te zetten. De meeste meisjes kunnen dat niet omdat ze geen of weinig formele opleiding hebben gehad.Ook zijn er mogelijkheden voor een microkredietregeling om vrouwen te helpen hun bedrijf(je) verder te laten groeien. Er is sinds kort ook een landbouwprogramma voor plattelandsvrouwen geïntroduceerd. De meerderheid van de vrouwen waar ze mee samenwerken zijn boer en leert hen goede landbouwpraktijken en introduceert snel producerende gewassen omdat het regenpatroon de laatste jaren sterk is veranderd.

Er wordt gewerkt vanuit een holistische aanpak voor specifieke vrouwenkwesties, om zo een ​​krachtige en snelle verandering in hun sociale en economische leven teweeg te brengen. Het doel is om het beeld van vrouwen te versterken en hun zelfvertrouwen te vergroten, vanuit de overtuiging dat wanneer vrouwen empowered zijn, een gemeenschap meer invloed krijgt op hun gezondheid en kwaliteit van leven door middel van sociale en politieke veranderingen. Jonge meisjes en vrouwen zijn de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Als ze een van de bovengenoemde trainingen of beroepsopleidingen kunnen volgen, zal dat een grote bijdrage leveren aan het verminderen van veel maatschappelijke problemen. Zo zal de kans dat ze van huis weglopen en in de prostitutie terecht komen sterk verminderen. Hierdoor zal ook de verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes, het verlaten van kinderen en abortus verminderen. En… het zal vooral de armoede verminderen in gezinnen en families die direct begunstigden zijn.
Bekijk ook de foto’s onderaan op deze pagina.

Trainingen en beroepsopleiding
Met dit project worden tien jonge meisjes opgeleid in Home Economics, Fashion & Designing, Cooking and Catering Service met bedrijfskunde. Na voltooiing van de opleiding kunnen ze als zelfstandigen gaan werken, kunnen banen krijgen in de horeca, bijv. in een hotel als traiteur of in de kleding- en textielindustrie of bij bedrijven. Ze krijgen tegelijkertijd ook lessen in bedrijfskunde, boekhouding en marketingstrategieën. Dit verbetert hun kennis en vaardigheid en voegt extra kwaliteit toe om zichzelf na voltooiing van deze opleiding te promoten. Deze beroepsopleiding is een eenjarig programma, begonnen in juli 2019 en duurt tot juli 2020. Vijf van de tien jonge meisjes volgen de training op de mode- en designafdeling en de andere vijf op de cateringserviceafdeling.
Afdeling Mode en Design

De vijf jonge meisjes en vrouwen voor de training Mode en Ontwerpen werden eerst de onderdelen van de naaimachine geleerd. Het kostte ze daarna een week om te leren hoe ze de naaimachine moesten gebruiken. Miss Lilian Nandom, de trainer, begon met het praktische werk door cementpapier te gebruiken om te meten, patronen te tekenen en het ontwerp dat ze wilden maken uit te knippen. Enkele van de basisdingen die ze leerden bij het knippen van patronen was het meten van de halslijn, schouderlijn, taille en heuplijn en het meten van de lengte van de mouw en het in elkaar zetten van de onderdelen. De eerste kleren die door de jonge vrouwen werden gemaakt, waren babykleertjes. Hierbij leren ze verschillende technieken, bijv. hoe ze plooien kunnen maken. In de volgende fase leerden ze hoe ze dameskleding werd gemaakt. Ze leerden verschillende soorten van een Ghanese “Kaba” (blouse) en “Slit” (lange rok) te maken maar ook hoe ze “Westerse stijlen” kunnen knippen en maken.

Na vier maanden zijn de vijf jonge meisjes en vrouwen als stagiaire naar Christina gestuurd, een modeontwerper in Wa Town. De reden voor de stage is om meer te leren en ideeën op te doen van een ervaren ontwerper. In de mode- en ontwerpindustrie van Christina leren de jonge vrouwen borduurwerk ontwerpen op jurken, blouses en overhemden. Dit kost hen drie maanden om de verschillende ontwerpen te leren. Zie onderaan op deze pagina ​​voorbeelden van borduurontwerpen die de jonge vrouwen hebben gemaakt.

Het verhaal van Salima Sandau.
Ik ben achttien jaar oud. Ik voltooide de lagere middelbare school maar toen de cijfers bekend waren, kreeg ik geen plaatsing op de hogere middelbare school, hoewel ik al mijn vakken had gehaald om daar naar toe te gaan. Sterker nog, ik was gefrustreerd omdat mijn vriendinnen die net als ik ook geslaagd waren voor hun examen wel werden toegelaten tot de hogere middelbare school. Toen ik hoorde van dit programma van HOLIFE, ging ik kijken waar het programma over ging. Ik besloot te kiezen voor Mode en Ontwerpen. Ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb gehad om deze cursus te volgen omdat ik voordeel heb ten opzichte van mijn vriendinnen die op het hogere middelbare onderwijs zitten. Een voordeel is dat ik nu eerder geld ga verdienen dan mijn vriendinnen. Ten tweede hoef ik geen geld uit te geven aan het naaien van mijn eigen kleding en die van mijn familieleden, en ten derde is het een zeer lucratief beroep. Ik ben BROMELIA en de donateurs van EOF zo dankbaar voor de steun die ze hebben gegeven aan jonge meisjes en vrouwen in nood. Ik had echt hulp nodig en ik ben jjullie zo dankbaar dat je via HOLIFE ons leven hebt veranderd. HOLIFE doet veel voor jonge meisjes, vrouwen en kinderen in deze regio. Wij hopen we dat ze steun blijven krijgen om iedereen te kunnen helpen die het echt nodig heeft. God zegene jullie allemaal.

Het verhaal van Vida Nibuna en Latifa Tahiru
Mijn naam is Vida Nibuna en de naam van mijn vriendin is Latifa Tahiru. Ik ben negentien en Latifa is tweeëntwintig. Ik heb de lagere middelbare school afgerond, maar mijn cijfers waren niet voldoende om door te gaan naar de hogere middelbare school. Ook mijn vriendin Latifa heeft de lagere middelbare school afgerond, maar kon ook niet naar een hogere opleiding. Zonder baan besloten mijn vriendin en ik om naar Kumasi te gaan, een van de grote steden in Ghana om werk te zoeken. Onderweg werden we door de politie aangehouden en ondervraagd bij een van de politieposten. We werden teruggebracht naar het politiebureau van Wa en daar werden we verder ondervraagd. We vertelden hen dat we voor werk naar Kumasi waren gegaan. Na al het advies dat ze ons hadden gegeven, vroegen ze of we hadden gehoord van een organisatie genaamd HOLIFE en toen we nee zeiden, brachten ze ons naar HOLIFE om de directeur, Evelyn Dibaar, te ontmoeten.

Daar kregen we informatie over de programma’s voor jonge meisjes en kregen we een formulier met daarop drie opties om uit te kiezen. De opties waren Fashion & Designing, Cooking & Catering Service en Weven. Wij kozen voor Fashion & Designing en de week daarna zijn we begonnen met het programma.

We kunnen onze blijdschap niet op papier uitdrukken, maar God weet dat we gelukkig zijn en dat we ook gered zijn van de problemen waarmee we te maken zouden krijgen als we naar Kumasi waren gaan. We danken iedereen die hier in Ghana die aan ons heeft gedacht en ons heeft geholpen om in de toekomst betere mensen te zijn. HOLIFE is een geweldige organisatie die een vriend is geweest voor diegenen die kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben. De organisatie en haar donateurs zijn door God naar ons en anderen gestuurd. Wees ervan verzekerd dat elke keer dat we ons dagelijks brood krijgen, we jullie danken en om God’s zegen vragen.

Afdeling Cooking & Catering Service
Vijf jonge meisjes en vrouwen volgen de cursus Cooking & Catering Service en de eerste maand kregen ze theorielessen over koken. Onderwerpen die onder voedselbereiding werden behandeld, gingen vooral over voedselveiligheid. De onderwerpen gingen over voedselveiligheid en hoe belangrijk dat is. Over voedselvergiftiging, of hoe wordt voedsel besmet. Daarnaast kregen ze les over persoonlijke hygiëne en leerden ze hoe belangrijk het is om zichzelf schoon te houden tijdens het koken. Enkele behandelde onderwerpen waren o.a. handen wassen, kruisbesmetting, voedselbederf en -conservering, bewaren van vlees, vis, groenten en eieren. Ook over het bewaren en ontdooien van diepvriesproducten, opslag van fruit en groenten en het opruimen van afval.

In de tweede maand begonnen de meisjes met koken in de praktijk. Ze kregen les over verschillende soorten banketbakkerswerk zoals Victoria Sandwich, Chocolade Genoise cake, Scones, Swiss roll en een fruitcake. Ook leerden ze om verschillende soorten brood te maken: bananenbrood, broodjes met zaadjes, tarwebrood en parmezaanse broodjes.

Het verhaal van Jacquiline Baatoukuu
Mijn naam is Jacquiline Baatoukuu. Ik heb de middelbare school afgerond en mijn resultaten waren goed om mijn hogere opleiding voort te zetten, maar daar was geen geld voor. Toen ik de aankondiging op de radio hoorde over het HOLIFE programma, was dat een kans voor mij om mee te doen. Ik ging naar het HOLIFE-centrum voor het formulier en heb gekozen om catering te doen omdat daarin veel kansen zijn. Zo kan ik als zelfstandige werken, ik kan in een hotel werken of een kleine pastry spot openen waar mensen mijn diensten kunnen inhuren, bijvoorbeeld voor verjaardagsfeestjes, huwelijksfeesten of andere bijeenkomsten en borrels. Ik ben nu een gelukkige jongedame met een gevoel van eigenwaarde. Dank aan allen die aan ons hebben gedacht en een kans hebben gegeven om deze training te kunnen volgen. Jullie hebben een glimlach op onze gezichten gemaakt. God zegene jullie allemaal.

Het verhaal van Lydia Yofaa
Mijn naam is Lydia Yofaa. Ik ben 23 jaar en heb de middelbare school afgemaakt. Ik had niet de vereiste resultaten om door te gaan met mijn onderwijs en ik had geen geld om een ​​paar examens opnieuw te doen. Toen ik van het programma bij HOLIFE hoorde, schreef ik me in voor de catering. De cursus is erg goed, omdat er in catering veel kansen zijn. Na deze opleiding en met het certificaat dat wordt uitgereikt, kan ik mijn opleiding vervolgen. Ik kan ook gebak leveren aan winkels en sommige supermarkten. Ik ben erg dankbaar voor deze kans. Mevrouw Evelyn Dibaar is een geweldige vrouw die tijd en aandacht heeft voor haar werk. Haar persoonlijkheid moedigt meisjes jonge vrouwen aan om serieus te zijn met het programma. Ze is eenvoudig en makkelijk te benaderen. We zijn ook dankbaar voor al diegenen die hebben bijgedragen om ons te helpen ons leven te verbeteren. Moge God jullie allemaal zegenen.

Het verhaal van Benedictta
Mijn naam is Benedictta Olando, ik ben 20 jaar oud en ik heb twee jaar geleden de middelbare school afgebroken. Ik heb daarom niet al mijn papieren gehaald en heb vorig jaar gebruikt om opnieuw de benodigde examens te doen en wacht nu op de uitslag.
Ik hoorde op de radio over het programma en ik ontmoette mevrouw Evelyn Dibaar (directeur HOLIFE) voor meer uitleg over de programma’s. Ik was geraakt door haar gastvrije uitleg, en daardoor geïnteresseerd om de opleiding catering te gaan doen. Ik heb er geen spijt van gehad om dit programma te doen, het heeft een toegevoegde waarde voor mijn leven. Ik kan straks als zelfstandige werken of in een restaurant. Als ik klaar ben en geld ga verdienen, kan ik mijn verdere opleiding voortzetten. Alleen al met het banketwerk kan ik veel geld verdienen. Bedankt voor jullie e steun en God zegene jullie allemaal.

Resultaten
De afgelopen twee maanden hebben de twee groepen jonge meisjes en vrouwen het grootste deel over het hoofdonderwerp van de training kunnen leren. De vijf jonge vrouwen van de afdeling Fashion & Designing, kunnen nu maten opnemen en patronen knippen, kinderkleding, dames- en herenkleding maken. Ze hebben ook geleerd hoe ze kunnen borduren (Embroidery is in Ghana populair, zowel voor mannen als vrouwen).
Ze volgen een stage bij een mode- en ontwerpbureau om nieuwe dingen te leren van een goede en bekende modeontwerper.
De vijf jonge vrouwen die de opleiding voor catering met succes hebben gevolgd, leerden hoe ze gebak en verschillende Ghanese of Continentale gerechten kunnen bereiden. Hoe ze de tafel moeten dekken, salades, desserts en fruitsalades maken en hoe ze zich kunnen voorbereiden op een geboortedag of huwelijksfeest. Ze lopen stage in het hotel om meer ervaring op te doen.

Tweede fase
Wanneer de twee groepen terugkomen van hun stages, beginnen ze aan de tweede fase van het programma, waaronder bedrijfskunde, boekhouding, klantenservice en marketingstrategieën. Deze duurt van februari tot augustus 2020.

Published On: mei 3, 2020Categories: Lopende projecten, Onderwijs

Laatste nieuws

EOF is een CBF Erkend Goed Doel en door de belastingdienst aangemerkt als ANBI

EOF is een CBF Erkend Goed Doel en door de belastingdienst aangemerkt als ANBI