Geweven lappen stofDe levensomstandigheden in het noorden van Ghana zijn slecht, er is weinig werkgelegenheid en de inkomens zijn laag. De meeste vrouwen verbouwen wat groenten op een stukje land rondom hun huis. De opbrengst is laag en vaak is er niet voldoende te eten voor hun gezin.

Als er een slechte oogst is, kan er niks worden verkocht en is er geen geld om meisjes naar school te sturen. Vanuit hun cultuur zijn meisjes en vrouwen een achtergestelde groep.
Meisjes worden vaak misbruikt en zijn soms op hun vijftiende al moeder. Zonder onderwijs of opleiding gaan ze op zoek naar werk in steden in het Zuiden. Daar wordt een taal gesproken die ze niet kennen, hebben geen vak geleerd en komen op straat terecht, zonder geld of onderdak.

Tien meisjes van 16 tot 18 jaar, waarvan er drie al moeder zijn, krijgen bij HOLIFE de kans om een beroep te leren. Op 1 oktober zijn ze begonnen met een praktijkopleiding in weven, gecombineerd met cursussen in bedrijfskunde, boekhouding en verkoopkunde.
De eerste drie maanden hebben ze over onderdelen en de weeftoestellen geleerd, zodat ze weten hoe het weefgetouw in elkaar te zetten en te gebruiken. Daarna werd geleerd hoe de draden gespannen moeten worden om zo een lap stof te kunnen weven. Dit is een heel belangrijk onderdeel van het weven omdat hiermee later een patroon opgezet kan worden. Via de spandraden worden de al dan niet gekleurde draden met een spoel er door geschoven. Het eindresultaat is een met de hand geweven lap stof. Veronica is de lerares die de meisjes hierbij begeleidt.

Eind november zijn de weeftoestellen afgeleverd en hebben de meisjes geleerd hoe ze die zelf in elkaar kunnen zetten. Daarna heeft Veronica ze geleerd hoe ze eerst op papier een patroon kunnen maken vóór dat de draden op de “warping mill” (vrij vertaald: wikkelmolen) worden gespannen.
Van de wikkelmolen gaan ze naar het weefgetouw, waar de kettingdraden over de weversboom worden gespannen, door de schachten naar de kam (riet) en dan kunnen ze beginnen met het weven.
Zie afbeelding 1 met de namen van de onderdelen.
Basis onderdelen weeftoestel
         Afbeelding 1

Opleiding weven
In de afgelopen periode hebben de tien meisjes het programma gevolgd en geleerd om goed te kunnen weven. Ze zijn nu in staat om o.a. zelf een patroon te ontwerpen en dat over te brengen op de wikkelmolen, iets dat heel belangrijk is bij het weven. Ze hebben geleerd om kleuren te combineren en zo een mooie lap stof te maken.
Training Business Management
Eind maart was de training Business Management. Zij hebben geleerd om van te voren te plannen en goed na te denken over wat voor soort zaken ze willen. Daarbij moet worden onderzocht wat voor behoefte er is en uitproberen.  Zij hebben ook geleerd dat, wat voor soort zaken ze willen doen, eerst zeker moeten weten dat  de grondstoffen beschikbaar zijn. Belangrijk is ook om het benodigde startkapitaal te berekenen en dat het bijhouden van een boekhouding erg belangrijk is. Er werd aandacht besteed aan goede klantenservice, belangrijk voor ieder bedrijf. De jonge dames waardeerden alle kennis die ze kregen. De aankomende periode zal de nadruk liggen om hun kennis te verbreden en perfecte “wevers” te worden. In juli/augustus volgt een opleiding voor eenvoudig boekhouden en basiskennis Internet gebruik.
Realiseren van de doelstellingen
De eerste, belangrijke doelstelling is gerealiseerd. Door het volgen van de trainingen is er meer eigenwaarde en vertrouwen in zichzelf ontstaan bij de meisjes en jonge vrouwen. Ze zijn zo hoopvol dat ze met deze opleiding zich zullen bevrijden uit de cirkel van armoede en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.
Er zijn al sommige veranderingen zichtbaar, een mooie glimlach op hun gezicht laat zien hoe opgelucht ze zijn. Ze zijn moreel sterker geworden en we hopen dat dit ook een uitwerking zal hebben op hun families.
De tweede doelstelling is ook gerealiseerd, omdat tijdens de Paastijd er een hoge vraag was naar doeken. Elke deelnemer mocht twee doeken weven om te verkopen en zo hadden ze extra geld om Pasen te kunnen vieren. Zij zijn stap voor stap begonnen hun economische en sociale welzijn te verbeteren.
Duurzaamheid
Er is hoop dat dit project duurzaam zal zijn. De deelnemers aan dit programma hebben de vrijgevigheid gezien en gevoeld die ze van onbekende mensen hebben ontvangen. Mensen die deze opleiding in weven mogelijk hebben gemaakt voor tien jonge meisjes en vrouwen. HOLIFE ziet dat de meisjes dit een positief ervaring meenemen.
Als organisatie zal HOLIFE met hun kleinschalige aanpak de jonge vrouwen blijven ondersteunen om op eigen benen te kunnen staan. Met de praktische en morele kennis die ze nu, op jonge leeftijd hebben opgedaan en met steun en toezicht van HOLIFE, zal dit in de toekomst op een goede manier worden voortgezet.
Conclusie
Gedurende het eerste deel van het programma is er veel vooruitgang geboekt bij de meisjes. Ze kunnen een goede kwaliteit doeken weven. Door de training Business Management heeft hen geleerd  op welke manier ze goede zaken kunnen doen als straks de opleiding is voltooid. In juli/augustus krijgen ze de cursus eenvoudige boekhouden en hebben ze nog tot en met september om het programma te voltooien. Deze periode is bedoeld om de “finishing touches” ofwel de fijne kneepjes van het weven te leren.

Juliana spant haar patroon op de wikkelmolen Felicia spant haar patroon op de wikkelmolen Enesrina laat haar geweven stoffen zien Angela met haar geweven stof Allemaal verschillende keluren Ontwerp voor traditionele kleding in Noord Ghana Evelyn Dibaar in gesprek met Felicia Een van de meisjes maakt kleding, kussens en tassen Er worden verschillende modellen tassen gemaakt Stralende jonge meiden -en hun kleintjes- die de opleiding volgen bij HOLIFE Rebecca met haar baby  Erica Rhoda met haar baby Harry Victoria met haar peuter Karlvin

 

Steun ons werk

Steun het werk van EOF Ghana

EOF Erkend Goed Doel

EOF Erkend Goed Doel

1 september 2016